www.remzialbayrak.com

18 Mart 2019 Pazartesi

www.remzialbayrak.com

U posjeti Novopazarcima

u-posjeti-novopazarcima

Grad pun omladine, posla nema ni za lijek ..
18 Nisan 2016 Pazartesi 23:40

 Novi Pazar – Ako je neki grad pogodila ona kletva „Dabogda imao pa nemao“, onda je to Novi Pazar.

Fabrika trikotaže „Raška“, pa obuće „Ras“, zatim Holding „Vojin Popović“, koji je izvozio tepihe u Aziju u socijalizmu, bili su nadaleko poznati. Međutim, posle tranzicije od njih nije ostao ni kamen na kamenu. Novopazarci se tada nisu predali.

Oaza džinsa

– Nema u Pazaru bošnjačke porodice bez nekoga u Turskoj. Okrenuli su se trgovini koristeći te veze, a odmah zatim i preduzetništvu. Majstori krojači i obućari zaposlili su se u privatnim radionicama. To je ono vrijeme procvata industrije džinsa po kojem se Pazar proslavio. Početkom devedesetih godina u ovom gradu nije radio samo onaj ko nije htio – kaže Sead Biberović iz nevladine organizacije Urban in.

Ovaj grad na jugozapadu Srbije ima najmlađe stanovništvo u Evropi, jer ih je oko 50 odsto mlađe od 30 godina. U isto vrijeme, Novi Pazar je grad s najvećom stopom nezaposlenosti u Srbiji – više od polovine radno sposobnog stanovništva traži posao. Prevedeno u brojke: oko 20.000 ljudi u ovom gradu bi radilo. Među njima je, dakle, najviše mladih.– Rezultati nekih istraživanja pokazuju da bi 90 odsto mladih Novopazaraca napustilo Srbiju kad bi u inostranstvu moglo da nađe posao. To ne znači da su manje patriote od drugih, već da im je muka veća – kaže Biberović, a Haris Ibrahimović iz Studentskog foruma Sandžaka kaže da mladi u Novom Pazaru nemaju veliki izbor.

– Ili u inostranstvo, ili u neku od političkih stranaka koje zapošljavaju svoje aktiviste – kaže, dodajući da on izlaz vidi u političkom angažovanju mladih, „ali u nekoj novoj partiji koja će štititi njihove interese“.

Turisti vole da dođu... Novi Pazar

 

Turisti vole da dođu… Novi Pazar

Fahrudin Kladničanin iz Akademske inicijative Forum 10 je određeniji:

– Generalni problem s mladima je prepoznavanje političkih partija kao prostora koje će im obezbijediti radno mjesto, i to državno i na budžetu, i tu otpočinje potpuna degradacija mladih. Krivica nije na mladima, već na političkim partijama, koje nezaposlenost koriste kao dobar izgovor za formiranje poslušne stranačke armije.

Dodatnu dimenziju problemu nezaposlenosti daje činjenica da je Novi Pazar višenacionalna sredina. Srbi vjeruju da se Bošnjaci lakše zapošljavaju, Bošnjaci da je Srbima lakše da dođu do posla… „A griješe i jedni i drugi“, smatra Biberović.

– U svakom gradu nezaposlenost mladih je pogodno tle za ekstremizam svake vrste, a zbog događaja u najnovijoj historiji, u Novom Pazaru je to još više. Država to mora da ima na umu – ističe Biberović i navodi zabrinjavajući podatak da u ovom gradu od 2000. nije bilo državnog ulaganja.


GRAD U KOM SE OSJEĆAJU VJEKOVI

 

Novi Pazar je grad prepun historije, u kom se sudaraju pravoslavlje i islam. Ukoliko dođete u ovaj grad na obalama Raške i Jošanice, uzmite u obzir da vam jedan dan neće biti dovoljan da posjetite sve historijske znamenitosti.

Osim samog gradskog jezgra sa šadrvanom, obavezno treba posjetiti Hamam Isa Bega, graditelja Novog Pazara. Ukoliko imate problema s kostima ili kožom, spremite se da barem nekoliko dana budete u Staroj banji. Kulu Motrilju i temelje starog naselja ne možete zaobići. U samom gradu morate vidjeti Altun Alem džamiju, kao i islamsku bogomolju Lejlek, u kojoj se molio sultan Mehmed Fatih II, osvajač Konstantinopolja, tokom čije vladavine je i Srbija pala pod tursku vlast. Ovdje je i selo Miščići, koje će tek postati turistička atrakcija: malo je poznato da je to rodno mjesto srpskog svetitelja Svetog Save. Sopoćani, Đurđevi stupovi, Crkva Petra i Pavla takođe su mjesta kojima se Pazarci ponose.

GRAD KOJI POSTOJI VEĆ 555 GODINA

Novi Pazar je iznedrio mnogo poznatih ličnosti po kojima je poznat u javnosti. Što se tiče privrednih podataka, oni su manje za pohvalu. Društvena privreda uglavnom ne radi, a ekonomiju u životu održavaju privatnici i dijaspora – gotovo 20.000 Pazaraca živi i radi uglavnom u zemljama Evropske unije. I nekad i sad Novi Pazar bio je grad tekstilne industrije, ali je u posljednjih deset godina broj pogona za proizvodnju džinsa drastično smanjen.

Novi Pazar je poznat i po proizvođačima namještaja i kvalitetne obuće, kao i po velikom broju transportnih preduzeća. Ima velike potencijale za održivi razvoj u proizvodnji zdrave hrane, kao i razvoj svih vidova turizma.

(Kurir)

Haberin etiketleri:

novi, pazar, sırbistan, kriz


Haber okunma sayısı: 679

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

sancakta-erdogan-bayrami

Sancak'ta Erdoğan Bayramı

27 Haziran 2018 Çarşamba 23:55
zukorlic-cestitao-erdoganu

Zukorlic cestitao Erdoganu

27 Haziran 2018 Çarşamba 23:31
novi-pazar-ligden-cekildi

Novi Pazar ligden çekildi

29 Kasım 2017 Çarşamba 18:08
bosnaklar-bayrak-gununu-kutladi

BOŞNAKLAR “BAYRAK GÜNÜ”NÜ KUTLADI

17 Mayıs 2017 Çarşamba 16:02
kolektivni-sunet

‘Kolektivni sunet’

28 Ağustos 2016 Pazar 22:09

ÜLKE GÜNDEMİ

DEV İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ ANLAŞMASI

01/03/2018 tarihinde gündüz saatlerinde Türk Kızılayı, Bosna Merhamet Kurumu ve Bosna Sancak Derneği arasında

Bosna Savaşı Hakkında Çekilmiş 10 İyi Film

İşte Bosna Savaşı Hakkında Çekilmiş 10 İyi Filmin Listesi

Sarik Tara iz Istanbula, ali porijeklo ne zaboravlja

Šarik Tara iz Istanbula, potomak nikšićke porodice Mekić, stigao do Forbsove liste, ali porijeklo ne zaboravlja

‘’ Dernekler Siyasetin hiç bir yerinde olmamalı ''

Muhacirin Sesi Haber Sitesi Yazı İşleri Müdürü, Gazeteci Hicran Zafer Ertül’den bomba gibi röportaj.

Örnek alınası bir hayat

Bir ulusun lideri ama aynı zamanda bir düşünür. Hayatı mücadelelerle geçmiş, her şeye rağmen

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

İSTANBUL - HAVA DURUMU

ISTANBUL