www.remzialbayrak.com

26 Mart 2019 Salı

www.remzialbayrak.com

‘Kolektivni sunet’

kolektivni-sunet

NOVI PAZAR – U Novom Pazaru večeras je održana svečana manifestacija ’’Kolektivni sunet’’u kojem je učestvovalo preko 150 dječaka.
28 Ağustos 2016 Pazar 22:09

 Uz podršku udruženja “Prijatelji Sandžaka” iz Turske, istanbulski opština Bayrampaša i Pendik, kao i turskih privrednika porijeklom iz Sandžaka koji žive i rade u Turskoj, manifestacija “Kolektivni sunet” se ove godine po šesti put zaredom održava u Sandžaku.

U četiri sandžačke opštine, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, vjerski i tradicionalni obred sunećenje (obrezivanja) organizovan je za više od 400 dječaka.
Sredstva za ovu manifestaciju obezbijeđena su uz saradnji s lokalnim samoupravama.

U Novom Pazaru, gdje je održana centralna manifetsacija, organizovana je kolektivna šetnja i fotografisanje u centru grada i svečanost u Kulturnom centru na kojoj su prisustvovali brojni gosti iz Turske.

Predsjednik Udruženja “Prijatelji Sandžaka” iz Istanbula, Salih Akgul (Hadžifejzović), koji je prije šest godina pokrenuo i finansijski i na razne načine podržao održavanje kolektivnog suneta u Sandžaku, ističe da se ponosi što je ta manifestacija zaživjela i postala tradicionalna i na ovim prostorima.

Foto: Senko Župljanin
Foto: Senko Župljanin

“Cilj nam je da pokažemo da smo uz svoje sunarodnike ovdje i da na njih i na prostore odakle potičemo nismo zaboravili. Ne želimo da kažemo samo da vas volimo, htjeli smo da damo neki doprinos ovom kraju i narodu”, rekao je Akgul (Hadžifejzović), koji je vlasnik poznate turske firme koja proizvodi bicikle svih vrsta.Hadžifejzović je dodao da mu je čast i zadovoljstvo što su i na ovim prostorima omogućili da kolektivni sunet bude tradicionalna manifestacija.

Foto: Senko Župljanin
Foto: Senko Župljanin

Gradonačkenik Novog Pazara Nihat Biševac je, izazivši zahvalnost bratskim istanbulskim opštinama Bayrampaša i Pendik, kao i udruženju “Prijatelji Sandžaka”, u ime roditelja djece istakao posebnu zahvalnost.

“Ovaj kolektivni sunet je veoma značajan za naše građane. Do sada je sve organizovanao za 900 dječaka, i to sve zahvaljujući našim prijateljima iz Turske”, kazao je Biševac, izražavajući im zahvalanost, kako je naveo, za sve što su uradili za građane Novog Pazara.

Foto: Senko Župljanin
Foto: Senko Župljanin

U novopazarskom Kulturnom centru je uz, muzički i scenski program, nastavljena svečanost na kojoj su donatorima uz Turske uručene zahvalnice, a dječaci su, kao i prethodnih godina, na poklon dobili bicikle.

Interesovanje roditelja za učešće njihove djece u manifestaciji svake godine je sve veće, pa tako iz godine u godinu prevazilazi očekivanja organizatora. Za učešće u manifestaciji birana su djeca iz porodica sa slabijim imovnim stanjem, a svi troškovi, uključujući i hiruršku intervenciju (oko 50 eura po djetetu), kao i odijela za tu priliku, obezbijedili su organizatori.

Foto: Senko Župljanin
Foto: Senko Župljanin

I u Sjenici je za 65 dječaka organizovan “Kolektivni sunet”, a u Tutinu, gdje je odabrano 80 dječaka, slična manistacija će biti održana danas.

U crnogorskom dijelu Sandžaka, kolektivni sunet je organizovan za 154 dječaka, a Prijatelji Sandžaka najavljuju da će podržati i organizaciju kolektivnih vjenčanja.

“Prijatelji Sandžaka” su, takođe, za najboljih pet polaznika kursa turskog jezike u Turskom kulturnom centru u Novom Pazaru izdvojili poklone u vidu bicikla.

Izvor: Anadolija

Haberin etiketleri:

novipazar, sunet


Haber okunma sayısı: 1013

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

sancakta-erdogan-bayrami

Sancak'ta Erdoğan Bayramı

27 Haziran 2018 Çarşamba 23:55
zukorlic-cestitao-erdoganu

Zukorlic cestitao Erdoganu

27 Haziran 2018 Çarşamba 23:31
novi-pazar-ligden-cekildi

Novi Pazar ligden çekildi

29 Kasım 2017 Çarşamba 18:08
bosnaklar-bayrak-gununu-kutladi

BOŞNAKLAR “BAYRAK GÜNÜ”NÜ KUTLADI

17 Mayıs 2017 Çarşamba 16:02
kolektivni-sunet

‘Kolektivni sunet’

28 Ağustos 2016 Pazar 22:09

ÜLKE GÜNDEMİ

DEV İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ ANLAŞMASI

01/03/2018 tarihinde gündüz saatlerinde Türk Kızılayı, Bosna Merhamet Kurumu ve Bosna Sancak Derneği arasında

Bosna Savaşı Hakkında Çekilmiş 10 İyi Film

İşte Bosna Savaşı Hakkında Çekilmiş 10 İyi Filmin Listesi

Sarik Tara iz Istanbula, ali porijeklo ne zaboravlja

Šarik Tara iz Istanbula, potomak nikšićke porodice Mekić, stigao do Forbsove liste, ali porijeklo ne zaboravlja

‘’ Dernekler Siyasetin hiç bir yerinde olmamalı ''

Muhacirin Sesi Haber Sitesi Yazı İşleri Müdürü, Gazeteci Hicran Zafer Ertül’den bomba gibi röportaj.

Örnek alınası bir hayat

Bir ulusun lideri ama aynı zamanda bir düşünür. Hayatı mücadelelerle geçmiş, her şeye rağmen

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

İSTANBUL - HAVA DURUMU

ISTANBUL